Betygsätt denna kurs/föreläsning

Varmt välkommen på ett inspirerande digitalt event med Medveten Konsumtion den 19 september 11.00 -14.00! Vi bjuder på flera intressanta föreläsningar och inspiration. Det är helt gratis att delta för dig som är engagerad som volontär och/eller är medlem i föreningen. Övriga betalar 500 kr. Om du inte redan är medlem så blir du det enkelt på vår webb (från 120 kr). Vi ses via videokonferensverktyget Zoom. Mer info om hur du ansluter dig till träffen kommer på mail inför träffen. Hoppas att vi ses!

ANMÄL DIG TILL TRÄFFEN HÄR

 

Program 19 september, 2021

11.00-11.20 Vad har hänt i föreningen under året?
Medveten Konsumtion har varit på en stor förändringsresa det senaste. Vad är det som har förändrats och hur har ditt medlemskap/engagemang har gjort skillnad under det här året.

Alexandra Davidsson, Generalsekreterare Medveten Konsumtion.

11.20-12.00 Avfallstrappan – möjligheter för myndigheter
Det finns nog många som kliar sig i huvudet över vad det innebär att vi har en klimatlag. Borde inte det innebära att alla myndigheter får ett verktyg att påskynda omställning av ett hållbart samhälle? Riktigt så enkelt är det inte – klimatlagen dikterar främst vad för ansvar regeringen har och därmed blir den inte ett verktyg för myndigheter som arbetar för bättre miljö samt minskade klimatförändringar. Vad finns det då för tvingande verktyg myndigheter kan använda sig av? För tillfället inte särskilt många, men det kan ändras på redan i år. I den här föreläsningen får ni en övergripande bild över hur myndighetsutövning via miljöbalken fungerar och vi dyker ner i ett pågående rättsfall där vi har ett par miljömyndigheter på ena sidan och världens största hamburgerkedja på den andra sidan.

Martin Beijer är miljövetare och jobbar som Miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Gotlands län där han bland annat har vägledningsansvar inom Avfallsområdet.

 

12.00-12.30 Lunchpaus
Vi tar en kort lunchpaus. Stanna gärna kvar i mötet och stäng bara av kamera och mikrofon.

 

12.30-13.30 Om att sluta bära en av jordens smutsigaste industrier på sina axlar – en ohållbar klädindustri kan bli hållbar
Klädindustrin är idag en av de smutsigaste industrierna och uppskattas stå för ca 10 % av de totala koldioxidutsläppen. Vi konsumerar allt mer nytt och använder plagg allt färre gånger som ett resultat av en bransch som sätter tillväxt = mer försäljning av nytt. Samtidigt ser vi beteendeförändringar hos konsumenter och allt fler företag som vill och försöker ställa om. Välkomna till en session där vi ska prata om vad som faktiskt gör industrin ohållbar men främst fokusera på hur klädindustrin kan bli hållbar med bland annat introduktion av cirkulär ekonomi och tekniska lösningar. Låt oss spåna om hur klädindustrin ser ut 2030!

Johanna Eriksson är frilansare på Because Mondays som hjälper retailbolag att bli bättre på lång sikt.

 

13.30-13.45 Inspirera i sociala medier
Oavsett om det bara är dina närmaste som ser dina poster på sociala medier eller om du har många följare så kan du få lite tips på hur du kan inspirera till fler hållbara val. Annika berättar om sin resa mot ett mer hållbart liv!

Annika Sundin är egen företagare och har uppdrag inom förändringsledning, projektledning och kommunikation – specialiserad inom hållbarhets- och förändringskommunikation. Sedan 2019 driver hon också det hållbara inspirationskontot Medveten i stan på Instagram. Annika sitter även i Medveten Konsumtions styrelse.

 

13.45-14.00 Avslutning

 

Kontakt

Hör av dig till Sofia Säljö om du har några frågor:
sofia.saljo@medvetenkonsumtion.se
0734-305400

Anmäl dig till event med Medveten Konsumtion här

 

 

STÖD OSS