Det är ganska jobbigt att vara konsument. Så mycket ansvar och så många val i affären där man gör sina små eller stora inköp men ack så viktigt! Faritrade, KRAV, Svanen, EU-blomman, bra miljöval och det senaste CO2-kompenserat för att bara nämna ett fåtal märkningar man måste jämföra och ta ställning till. Den optimala produkten är ju både KRAV, CO2-kompenserat och Fairtrade-märkt men ibland så måste man välja. Hur väljer man då? Jag vet inte. Är det bättre att en kaffeplockare får kemikalier på sig och dålig lön men att man har kompenserat för koldioxid eller är en bra arbetsmiljö viktigare än att vi går under av växthuseffekten? Kan det inte bara finnas en märkning som innehåller allt. Den kanske kan heta typ, BÄST. Bättre Än Så här blir det inTe.

Jag skulle vilja ha en personal shopper i mataffären, en sån som de har när man köper kläder på förnämare varuhus. En sån som kan tala om för mig vilket val som är rätt. Som tittar missnöjt och kanske slår mig på fingrarna när jag tänker sträcka mig efter ett kaffepaket som är dåligt. Eller kliar sig på hakan och hummar gillande när jag greppar det Fairtrade-märkta sockret. Fast man kanske inte kan göra rätt alltid. Men man kan göra rätt ofta. Hur som helst borde det finnas en märkning som har med allt. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att ta mitt konsumentansvar och har gjort en kravlista för några produkter när inköp ska göras.

Ägg – ska alltid vara ekologiska, kaffe och socker – Fairtrade och KRAV, mjölk – ekologisk/KRAV, smör – KRAV, tvätt och diskmedel – Bra miljöval, bananer – inte alls. Om detta inte finns i affären blir det inget köp av dessa varor. HA! Ett, två tre, jag är inte med! Näpp. Sockerkakan får vänta och högen med smutstvätt får växa. Jag klarar mig ändå! Visserligen kommer 5-åringen där hemma gå ”bananas” när hon inser att det inte blir några pannkakor just den gången men när hon är 18 år kommer hon att förstå. Eller inte…

Jag tror trots allt att det är där vi hamnar, vi måste göra medvetna val för konsumentkraften är hur stark som helst och kan förändra världen. Visa producenterna vad vi vill ha, ifrågasätta och välja bort. Efterfrågan styr tillgången. Vi måste ställa om och ändra vårt beteende. Inte bara genom att göra medvetna val utan också genom att konsumera mindre.

Min faster Britt sa en gång till mig att köp inte det du behöver, köp bara det du inte kan vara utan. Det ligger något i det…

Erica är nybliven medlem i Medveten Konsumtion och arbetar som miljötekniker på Huge Fastigheter i Huddinge. I år ägnar hon semestern åt hemmaodling och att tillvänja dottern, alias 5-åringen, vid friluftsliv.

Sommar med Ekoguiden hittar du gröna, sköna utflyktstips, fler krönikor och Ekoguiden Magasins sommarnummer. 

Tags: