Jag minns min första jul utan julskinka. Jag var 16 år gammal och drygt ett halvår tidigare hade jag lyckats med min första konsumentkampanj – att få hela min familj att välja bort kött. Men trots glädjen över familjens gemensamma beslut och min orubbliga övertygelse kändes vårt första vegetariska julbord på något sätt rätt futtigt.

Jag har vuxit upp i en vanlig svensk familj med vanliga ”svenska” matvanor. Köttbullar och makaroner i skolmatsalen, flintastek på grillen och julskinka på julbordet. Plötsligt blev allt lite mer komplicerat. Min mamma gjorde sitt bästa för att komma på nya rätter med linser och bönor, men både jag och min syster var nog rätt svårcharmade. Och när det var dags för jul blev det extra påtagligt att alternativen till kött var lite för få. Det här var julen 1995 och ett par år innan det vegetariska fejkköttet gjort entré i kvarterets Ica-butik. För att hitta något med någon som helst likhet med köttkonsistens fick vi bege oss till hälsokostbutiker, som i bästa fall kunde erbjuda någon form av vegetariska biffar.

Idag finns det vegetariska alternativ till köttbullar och prinskorvar i princip i varje mataffär. Men den vegetariska julskinkan verkar på något sätt ha haft det svårare att nå in bland mathyllorna. Jag minns att min familj i flera år försökte sig på att omvandla en stackars griljerad kålrot till julskinka. Jag gillade den faktiskt, men resten av familjen var inte lika övertygad. Härom året sprang jag dock på Astrid & Apornas vegetariska julskinka som finns i frysdisken och som tillagas på ungefär samma vis som en traditionell julskinka. Äntligen! 

Långsamt men säkert blir det allt enklare att välja vegetariskt – även på jul. Själv är jag ingen mästerkock, och för mig funkar utbudet av produkter från Hälsans kök utmärkt. Jag har dock vänner som inte nöjer sig med frysdisken på Konsum. De tillverkar egen ”inlagd sill” av aubergine och ”lutfisk” av tofu och de säger att det är minst lika gott som originalet! Jag ska dock erkänna att jag inte är någon riktig vegetarian. Det händer faktiskt att jag äter en bit fisk då och då. Och på julbordet brukar jag testa både lax och sill. Men med alla larm om utfiskning av våra hav kan jag dock känna ett stick av oro. Lax och sill verkar hittills klara sig rätt bra, annat verkar det vara med lutfiskens långa och sej, vilka enligt WWF finns med på listan över hotade arter. Sill har lägre miljöpåverkan än lax och den går att välja MSC-märkt, vilket främjar hållbart fiske.

Som konsumenter har vi möjlighet att påverka och det finns många anledningar till att välja ett mer vegetariskt julbord. Kött- och mjölkprodukter är de livsmedel som har störst miljöpåverkan per kilo. Genom att välja bort kött bidrar du alltså inte bara till minskat lidande bland våra fyrfota vänner, du medverkar också till en lägre miljöbelastning och till ett bättre användande av jordens resurser.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Be din lokala mataffär att ta in kravmärkt ekologisk julmat! Bara genom att utöka julbordet med fler vegetariska alternativ, och i de fallen du köper kött välja krav-märkt från svenska gårdar, har du bidragit till en mer hållbar jul.

Men det allra viktigaste är förstås att komma ihåg att vara snälla mot varann! God jul!
 

Karolina Grundin är ideell redaktör för Ekoguiden i Stockholm. Tillsammans med Sara Byström är det hon som håller i Ekoguiden redaktion och ser till så att Ekoguiden hålls uppdaterad och snygg. Du når henne på karolina.grundin@medvetenkonsumtion.org.

STÖD OSS
Tags: