Kan en enstaka picknick göra skillnad? Såklart!

Den 12 juli anordnas En picknick för Miljön för första gången någonsin. Picknicken är tänkt att uppmana till att handla mer ekologiskt och Fairtrade-märkt mat och dryck och även andra produkter överlag. Det blir helt enkelt en perfekt grön och skön mötesplats för alla de som vill eftersträva hållbarhet genom bättre produkter. Bakom idén står Ifiyenia Hyde, som är kost- och näringsrådgivare. Medveten Konsumtion har fått möjligheten att ta en pratstund med henne:

Vem är Ifiyenia?

Glad och positiv, väldigt miljömedveten och älskar djur och natur. Spenderar dock inte mycket tid “ute i skogen” men tycker det är något vi bör vara rädda om och inte ta för givet. Har sedan barnsben sagt att önskedrömmen är att hjälpa folk och rädda världen och gör det bästa nu för att följa den drömmen. Var vegetarian som yngre men blev pga bristande kunskap rekommenderad av läkare att försöka igen som äldre, och gick tillbaka till att äta kött – men då enbart från djur som levt ett bra liv. Handlar numer ekologiskt/miljövänligt till 90% och försöker kompensera på andra sätt för resten.

Har ett stort intresse för mat och hur man kan äta sig till bättre hälsa och utbildades därför till och jobbar nu som Kost- och Näringsrådgivare och upplevde själv en stor skillnad med bara några små förändringar, och försöker därför att leva så “naturligt” som möjligt.

Väldigt familjekär och försöker alltid sprida lite glädje. Vill absolut inte tvinga på åsikter på någon annan men önskar alla så god hälsa som möjligt och kan därför bli lite ivrig när det börjar diskuteras ekologiskt.

Varför en picknick?

Jag har fler i min närmsta krets som ofta frågar mig om det inte blir väldigt dyrt att handla enbart ekologiskt, och jag försöker alltid uppmuntra andra att göra mer medvetna val.Min första tanke var att bjuda in några vänner till en fest hos mig och ha som en liten kul utmaning att alla ska köpa med sig något ekologiskt. Tänkte då att om de även köper med sig mat så blir det ju mer passande med en picknick – och har vi en picknick så kan det ju faktiskt istället bli större än “bara” mina vänner.

Oftast är det just priset eller att man inte hittar vissa varor som verkar vara problemet, och jag vill med den här picknicken istället utmana alla inbjudna att leta efter ekologiska eller Fairtrade-märkningar när de handlar, och även visa att om man bara ändrar sina prioriteringar så behöver det inte heller bli så mycket dyrare.

Varför är det viktigt att vi konsumerar medvetet?

Det handlar inte bara om miljöns och andras hälsa – det handlar även om din egen! Det är lätt att vifta bort gifterna vi dagligen får i oss, men då det finns så mycket vi får i oss som vi inte kan påverka, så tycker jag att man åtminstone kan kontrollera vad för gifter vi stoppar i oss eller som kommer via huden från krämer och kläder till exempel. Ju fler vi är som väljer ekologiska alternativ, desto bättre kommer även naturen att må, vilket är mer än bara ett plus. När vi gör miljövänliga val så hamnar vi i en god cirkel, det vi själva mår bäst av, det naturen mår bäst av, och även det de som jobbar med den mat eller de kläder du köper mår bäst av. Alla vinner, helt enkelt – och kan man använda det synsättet så blir ekologiska produkter och varor faktiskt inte så dyra.

Vad hoppas du av denna dag?

Jag hoppas kunna sprida ett intresse för miljö och ekologiskt, och Fairtrade! Det finns säkert många som vill men kanske behöver en knuff i rätt riktning. Det finns säkert än fler som inte tänker på det men om de visste mer, skulle göra mer medvetna val. Jag hoppas kunna inspirera och informera, uppmuntra fler att handla ekologiskt.
Jag hoppas att detta kan spridas bra, och att fler som redan är medvetna bjuder in sina vänner och familjemedlemmar så vi blir så många som möjligt! Men mest av allt så hoppas jag att vi som faktiskt kommer, får en riktigt härlig dag tillsammans och får se att vi inte är ensamma. Vi är faktiskt rätt många, och tillsammans gör vi skillnad! Speciellt om vi alla kan fortsätta inspirera och uppmuntra andra omkring oss.

Vilka är din tre bästa eko & reko tips till en medveten vardag?

För det första – handla ekologiskt så gott det går. Alla har såklart inte samma förutsättningar, men alla kan vara med och påverka! Fråga i era butiker och fortsätt fråga tills ni ser en skillnad. Har man inte möjlighet att göra en helomvändning så rekommenderar jag att man läser https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko från Naturskyddsföreningen, där de listar de fem viktigaste varorna att byta till ekologiskt, och skriver även varför. De allra bästa alternativen är såklart eko + närodlat, när det finns.

Loppis och Second hand-butiker är riktiga guldgruvor. Dels så är det ju miljövänligt då du inte köper något nyproducerat, men när det kommer till kläder så är dessutom eventuella gifter redan urtvättade ur tygerna. Sen så är det ju även oftast riktigt billigt – win-win-win!

Mitt tredje och sista tips skulle faktiskt vara att konsumera mindre. Kläder som aldrig används eller inte behövs och mat som slängs i onödan. Speciellt maten är ju extra viktig för det går till spillo helt och hållet. Om man exempelvis planerar sina måltider i förväg och struntar i erbjudanden på sådant man inte köpt annars, och på så sätt får lättare att faktiskt äta upp det man köpt – ja, då har man sparat massor på både plånbok och miljö redan där.

Sist men inte minst – Hur skulle din perfekta picknickkorg se ut?

Åh! Jag är en riktigt hungrig och matälskande person, så för en lång och härlig picknick behövs mycket gott. Helst en stor och härlig, färgglad sallad och olika frukter. Till efterrätt några hemgjorda “bars” för att hålla energin uppe. En superbonus är att även få med lite grekiska godsaker, både min mamma och mormor gör gudomliga tiropites, ostpajer, som också är perfekt att ha med sig – så det är kanske på tiden att även jag lär mig! Att dricka, finns det egentligen något bättre än kranvatten? Speciellt en varm och solig dag, vilket vi såklart hoppas på den 12 juli!

Intresseanmäl dig gör du på facebook-evenamanget här

Hur?

Fyll picknickkorgen med de bästa ekoreko-produkterna, kom och njut med andra gröna och sköna i gräset.

Var?
Rålambshovsparken

När?
den 12 juli
kl. 14:00 – 21:00

Text: Jenny Lagergren
Foto: Jenny Lagergren (Stora bilden)
27 juni 2014

Tags: