För många har julen allt mer kommit att handla om konsumtion och stress. Vi vill visa på andra sätt att tänka kring julfirandet och Ekoguiden Göteborg arrangerade i lördags därför tillsammans med Fairtrade City Göteborg och Studiefrämjandet evenemanget ”En Återvunnen Jul”. Solen sken och snön gnistrade och inne på det helt ekologiska caféet Ecoffee i centrala Göteborg var det full fart hela dagen.

Gratisbutik full av fina saker att ge bort i julklapp (skänkta från någon som inte längre använder dem), återbruksworkshop där kartor och noter blev snygga presentaskar, rimtävling och många spännande föreläsare. Det var receptet för årets upplaga av En Återvunnen Jul. Evenemanget lockade mycket folk. Ecoffees cafélokal var fylld av människor hela dagen.

Var du inte på plats och hade möjlighet att lyssna till någon av de spännande mikroföreläsningarna? Då kan vi tipsa om att spana in dem och deras hemsidor för lite julinspiration. Bland föreläsarna fanns bland annat Hillevi Gunnarsson från Slöjd i Väst och bloggen 365 Slöjd som berättade om tomten och traditioner från förr; Slow Food Göteborg som pratade om smaker som en del av vårt arv och något att förvalta; Jeanette Schäring som är konstnär och arbetar med långsamma, naturliga, färgningsprocesser där bland annat matrester ingår; företaget I’m with friends som berättade om varför de startade ett företag som grundar sig i tanken om hållbar konsumtion.

Avslutningsvis vill vi presentera vinnaren i lördagens rimtävling. Grattis Michael Olausson, du har vunnit ett presentkort på Ekostore! Varsågoda; det vinnande bidraget:

Konsumtionssamhället förstör vår natur.
Vårt sätt att leva utrotar växter och djur.
Med second hand och återbruk
hjälper vi vår värld att bli mindre sjuk.
Börja konsumindre och sluta konsumera
så räcker jordens vatten till många flera.
Stressa mindre, låt saker ta tid
och hitta tillbaka till julens frid!

God Jul & Gott Nytt År önskar Ekoguiden Göteborg

Aktiviteten är en del i projekt Ekoguiden Västra Götaland som finansieras av Västra Götalandsregionen.
 

STÖD OSS
Tags: