Emma Grundström och Jenny Lagergren är Ekoguidens ögon och öron på Way Out West. Här får du lära känna dem lite närmre.

Hej Emma! Vem är du och vad sysslar du med till vardags?

Jag är en dalkulla som sedan jag flyttade till Göteborg för ett år sedan är hejdlöst förälskad i staden. När jag inte åker spårvagn eller går längs gatorna och tittar på staden pluggar jag kulturvård med inriktning på slöjd och hantverk samt jobbar på museum. Jag brinner för miljö, hållbarhet och rättvisa. Jag spenderar gärna tid i bibliotek, på museer och i skogen. Intresset för konsumtion och miljö tog fart ordentligt då jag läste kursen Recycle Design på Eskilstuna Folkhögskola. Att kombinera intressena för design, slöjd, resor och mat med intresset för en medveten konsumtion engagerar mig enormt. Ekoguiden är därmed ett perfekt forum för mina reflektioner. Sedan ett tag tillbaka konsumerar jag så lite jag kan av nyproducerade produkter. Där emot konsumeras mycket ekologisk mat och dryck samt kultur.

Varför nappade du när frågan om att rapportera från Way out West för Ekoguiden dök upp?

Att besöka en festival är för mig ett självklart sommarnöje. Att sitta i gräset och lyssna på musik, umgås över en öl i ett tält och äta konstig mat från vagnar. Men hur miljövänligt är det att konsumera konserter? Finns det festivaler som inte ser ut som en soptipp? Kan festivaldekadensen fortfarande leva utan att miljösinnet försvinner? Får artisterna KRAV-märkt kaffe? Tycker besökarna att miljöarbetet är viktigt? Vart hittar jag den vegetariska maten på festivalen? Jag beger mig till Way Out West med hundra frågor och hoppas kunna föra svaren vidare till alla nyfikna. Att njuta av musik i goda vänners sällskap borde inte behöva skada miljön!

/Emma Grundström, recensent för Ekoguiden Göteborg

Hej Jenny! Vem är du och hur spenderar du vanligtvis dina dagar?

Jag är en rastlös själ från Norrköpingstrakten som med en miljövetarexamen bakom mig tagit mig vidare till Göteborg. Här har jag nu bott i lite mer än ett år och planerar till hösten att läsa vidare inom miljökommunikation. Här har jag funnit mig en skön tillvaro, med Ekoguiden som en av mina trevligaste fritidssysslor. Jag får skriva av mig och ägna mig åt något som känns mycket värdefullt. Att värna om miljö på alla sätt har för mig alltid varit en självklarhet och jag tror att vi alla kan finna ett sätt att bidra till ett hållbart samhälle. Att följa Ekoguiden kan ge mycket råd och inspiration till en schysstare livsstil.

Vad tror du om helgens arrangemang?

Jag har med glädjetagit på mig det stolta uppdraget att se över Way Out West miljöarbete på fält. Här ska det finkammas allt från sophanteringen till hållbart mode hos festivalbesökarna. Jag hoppas på att finna stort engagemang både hos besökare och festivalteam. Way Out West är inte bara en musikfestival, utan en folkfest där människor av alla dess slag och smaker möts och njuter av varierande musik.

Du har ju tidigare erfarenhet av att jobba volontärt under Way Out West. Berätta!

Med tunn plånbok valde jag förra året att anmäla mig som volontär i Way Out Wests miljögrupp. Dvs den grupp somt håller Slottskogen ren från skräp. Detta var en upplevelse där jag fick se festivalens hårt arbetande team bakom kulisserna och ändå kunde njuta av en paus framför scen då och då. Way Out West håller enligt sig själva en mycket hög standard gällande sitt miljöengagemang och ser detta som en självklar del av festivalen. Av min erfarenhet ligger festivalarbetets styrka i volontärernas möda, både före, under och efter festivalen. I två dagar arbetade vi oss svettiga och möra. Här sorterades och plockades det ner till minsta platssked. Det var verkligen en kul upplevelse och något jag rekommenderar starkt att testa på!

Vad hoppas du få ut av helgens rapportering från festivalen?

Jag är alltid intresserad av att se hur en verksamhets miljöengagemang når ut och har därför tänkt göra det till kärnan i min granskning. Det vill säga, hur medvetna är egentligen festivalbesökarna, både gällande sitt eget ansvar för miljön som kring vad festivalteamet gör för ett bättre miljöarbete. Jag gillar festivalteamets uppfattning av att vem som helst går att påverka till ett bättre tänk och att teamet menar på att de alltid försöker se till att leverantörerna drar sitt stå till stacken. Precis så borde alla tänka, för en festival bygger på människor, i detta fall en hel stad, som tillsammans skapar en riktigt skön känsla.

/Jenny Lagergren, recensent och lokal redaktör för Ekoguiden Göteborg.

Följd Emma och Jennys rapportering från Way Out West på Facebook och Twitter. Festival med Ekoguiden är en del av Sommar med Ekoguiden där du hittar gröna, sköna utflyktstips, sommarkrönikor och Ekoguiden Magasins sommarnummer. 

STÖD OSS
Tags: