På lördag 21:a april är det dags för Eskilstuna, att som sjunde stad i ordningen, få en egen ekoguide. Guiden avtäcks med pompa och ståt under klädbytardagen på Eskilstunas Folkhögskola. Eleverna på linjen Recycle Design och Återbruk har under vintern recenserat sina favoritställen med eko-, reko-, och vintageprodukter. Vi fick en pratstund med Cecila Tunberg, en av våra duktiga ekorecensenter:

Du går tillsammans med de andra ekorecensenterna på en utbildning i Recycle Design och Återbruk. Vad är det som intresserar dig med hållbar konsumtion?

Det borde vara en självklarhet att allt som produceras är gjort på ett sätt som inte är skadligt för vare sig naturen, djuren eller människorna som arbetar med framställningen. Tyvärr är det inte så i samhället vi lever i idag. Det gäller allt från kläder till mobiltelefoner till mat. Därför är det viktigt att fler människor börjar tänka på hur deras handlingar påverkar den värld vi lever i. Ju fler som efterfrågar eko och reko, desto mer av utbudet kommer att vara det!

På vilket sätt tror du Ekoguiden är bra för Eskilstuna?

Att fler på ett enkelt sätt kan välja det som är ekologiskt, närproducerat och fairtade är ett steg i rätt riktning för en hållbar utveckling. Förhoppningsvis kan det ge en större medvetenhet och ännu större utbud av eko och reko i Eskilstuna. Det blir till exempel lättare att hitta ett café där téet är rättvist producerat och kakorna ekologiska.

Har du något favoritekoställe i Eskilstuna?

Alla loppisar! Särskilt nu när jag pluggar Recycle Design och Återbruk. Sen skulle jag vilja se att ännu fler caféer blir eko och fairtrade.

Projektet stöds av Eskilstuna kommun och eleverna på Eskilstuna Folkhögskola har under hösten genomgått Medveten Konsumtions distansutbildning i konsumtion, miljö och etisk handel. Ekoguiden finns också i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Falun och på Gotland.
 

Tags: