Fairtrade Fokus-veckorna pågår för fullt i hela landet. I Göteborg har Ekoguiden passat på att arrangera världshistoriens andra ”Redaktionenträff” och suttit med i juryn på bakverkstävlingen ”Fair Bake”.Du glömmer väl inte bort att det är dags för Fairtrade Challenge i morgon? 

Ekorecensenter för en mer hållbar konsumtion

Lördagen den 13 oktober möttes ett gäng deltagare, med recensentglasögonen på, i Studiefrämjandets lokaler för att engagera sig som ekorecensenter för en dag. Morgonen bjöd på härliga diskussioner, frågor och nya idéer. Våra recensenter frågade sig bland annat hur kritiskt märkningar och produkter ska granskas. Är stora kedjors ”lilla” miljöarbete tillräckligt och hur påverkar detta? Det finns många tankar om hur Ekoguiden kan utvecklas till något ännu större, något vi självklart tycker är roligt! 

 

Dagen fortsatte med recensioner av caféer och butiker. Noggrant granskades verksamheterna. Två av våra recensenter blev överraskade i Gudrun-Sjödénbutiken då självaste Gudrun klev in! När recensionerna var genomförda återvände recensenterna till dagens mötesplats på Studiefrämjandet där en gemensam vegetarisk lunch intogs tillsammans med konferensdeltagarna på konferensen ”Ett annat Göteborg är möjligt”. 

Göteborgs caféer utmanas i tävlingen ”Fair Bake”

På måndagen var det dags igen. Ekoguidens lokala redaktör i Göteborg, Jenny Lagergren, satt tillsammans med Fanny Bergström Buller, projektledare för Ekoguiden Västra Götaland, i juryn på tävlingen Fair Bake som arrangerades av Konsument Göteborg och Fairtrade City. Fyra caféer hade lämnat in bidrag där samtliga bakverk var bakade på minst två fairtrade-produkter. Varje bakverk bedömdes i parametrarna utseende och smak. Efter noggrant övervägande av juryn, som sammanlagt bestod av sex personer, korades en vinnare, nämligen Condecos ”Banankladdkaka med hasselnötter och grädde” vilken innehöll tre fairtrade-ingredienser. Bakverket kommer att serveras på Condeco under Fairtrade Fokus-veckorna och Ekoguiden Göteborg tipsar därför om att ta en sväng förbi någon Condeco på torsdag för att smaka på bakelsen över en kopp rättvisemärkt kaffe.

Nöjd lokal redaktör

Ekoguiden Göteborgs lokala redaktör Jenny Lagergren är nöjd efter genomförda aktiviteter.
– Jag är förvånad och samtidigt väldigt glad över att Göteborgs utbud av medveten handel är så stort och det tycks växa allt mer. Det innebär en utmaning för oss på Ekoguiden. Vi vill såklart hinna med att granska allt! För att göra det krävs ännu fler duktiga, engagerade och lite kritiska personer som vill vara med och recensera. Vi hoppas att vi, till nästa Redaktionenträff i vår, blir ännu fler. Så håll utkik efter kommande aktiviteter och nyheter på Medvetens konsumtions hemsida och Ekoguidens facebooksida. 

Fler tips om var du kan fika Fairtrade på torsdag under Fairtrade Challenge hittar du på Ekoguidens hemsida.

Ekoguiden Göteborg är en del av projekt Ekoguiden Västra Götalands vilket finansieras av Västra Götalandsregionen.
 

Tags: