Ekoguiden Borås tipsar om bästa sättet att fika rättvist

Lördagen den 6 oktober arrangerades det årligt återkommande Fairtrade Forum, denna gång i Borås. Ekoguiden Borås fanns på plats för att visa upp sig, genomföra ekorecensioner och spana in det rättvisa fikautbudet inför Fairtrade Challenge den 18 oktober.

Redaktionsmöte med Ekoguiden Borås 

Under Fairtrade Forum arrangerade Ekoguiden Borås det nya upplägget ”Redaktionsmötet” som framöver kommer att arrangeras i de städer där det finns en Ekoguide. Redaktionsmötet blir ett sätt för personer som vill lära sig mer om ekologiskt, rättvisemärkt och second hand att gör det genom att ge sig ut för att ekorecensera under några timmar en dag. I Borås hade Lotta Magnander, lokal redaktör för Ekoguiden Borås, bjudit in och sju personer samlades på Högskolan i Borås innan de gav sig ut för att genomföra recensioner i bland annat second hand-butiker. Under hösten uppdateras Ekoguiden Borås med de nya recensioner som skrivits under dagen. 

Fairtrade fika

Den 18 oktober arrangeras Fairtrade Challenge då hela Sverige uppmanas att fika rättvist. Ekoguiden Borås recensenter passade därför på att, då de var ute och recenserade, kolla in det rättvisa fikautbudet i Borås. Recensenternas reflektion blev, efter att ha besökt fem centralt belägna caféer, att det fortfarande finns mycket att göra på ”fika rättvist”-fronten. De flesta av caféerna som besöktes hade varken rättvisemärkt kaffe eller ett i övrigt ekologiskt eller närproducerat utbud. För att delta i Fairtrade Challenge den 18 oktober tipsar recensenterna istället om att besöka butikerna Cassis eller Berges där rättvisemärkt och ekologiskt kaffe, thé och choklad finns att köpa med sig. 

Om att vara ekorecensent

Att vara recensent för Ekoguiden har tidigare varit något man engagerat sig i på eget initiativ och över en längre tid. Eftersom det sociala alltid är viktigt vid ideellt engagemang och tiden ofta knapp har konceptet ”Redaktionsmötet” arbetats fram, där alla ska få möjlighet att kunna engagera sig som ekorecensent bara över en dag. Vi passade på att prata lite med de ekorecensenter som fanns på plats i Borås för att höra vad de tyckte. 

Alla deltagare kände efter aktiviteten att de lärt sig mer om vad rättvisemärkt, ekologiskt och närproducerat innebär. 
  • Jag har lärt mig jättemycket idag, trodde aldrig att jag skulle få en så rolig och inspirerande dag!, säger Shohreh Benjaminsson och Sebastian Eklund belyser att han definitivt kommer att köpa mer eko- och rättvisemärkt framöver.
  • Idag har jag varit på caféer och frågat dem om de erbjuder ekologiskt och fairtrade, något jag aldrig gjort tidigare men nu känns det självklart!, berättar Shadi Mahmoudi.Ulrika Ganning, som engagerar sig för att starta upp en Ekoguide även i Skövde deltog också i aktiviteten, och hon upplevde att det bästa var att få träffa så många engagerade människor under några timmar. Även Lotta Magnander, lokal redaktör för Ekogudien Borås är nöjd med deltagarnas insatser.
  • Det absolut bästa med idag är att ingen av de inbjudna varken tänkt eller konsumerat särskilt miljövänligt tidigare. Deras positiva inställning vid dagens slut är ett bevis på hur lätt det är att påverka dåligt konsumtionsbeteende!, menar Lotta.

Med detta vill vi passa på att tacka alla recensenter som var på plats under dagen. Hoppas att vi ses till våren!

Vill du veta mer om vad som händer på ekoreko-fronten i Borås? Gå in och gilla den lokala facebooksidan för Ekoguiden Borås

Ekoguiden Borås är en del av projekt Ekoguiden Västra Götalands vilket finansieras av Västra Götalandsregionen. 

Tags: