Det här kan du göra

Med kampanjen Grann som en gran så vill vi hjälpa dig att hitta ett mer hållbart alternativ till den vanliga julgranen. Här kommer våra tips på vad du kan välja istället för en traditionell gran!

 

Köp eller hyr en gran i kruka

Visste du att det går att köpa eller hyra en julgran i kruka? Om du köper en gran i kruka så kan du ställa ut den i trädgården eller på balkongen när julen är över. Med tiden så kommer den behöva planteras om i en större kruka eller planteras direkt i jorden om du har trädgård. Många handelsträdgårdar och liknande säljer granar i kruka numera. Om du hyr en gran så tar företaget tillbaka den efter julen och tar hand om den till nästa år.

julgran i kruka

 

Skaffa en alternativ julgran

Kanske vågar du testa att fira jul utan julgran eller varför inte skaffa en alternativ gran? Med lite kreativitet så kan du få gran-känsla helt utan gran.

Alternativ gran

 

Köp en begagnad plastgran och använd den länge

En plastgran som används i många år är bättre än en konventionellt odlad gran. Men för att den ska vara bättre så behöver du använda den mer än 16 år.

Plastgran

 

Välj en kravmärkt gran

Krav-märkta granar odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det betyder att det blir mindre kemikalier i grundvatten och vattendrag. Odlingen bidrar till ökad biologisk mångfald och bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare. De som arbetar med granarna slipper hantera kemiska bekämpningsmedel. Bra arbetsvillkor gäller för de som arbetar med krav-certifierade granodlingar i Sverige.

köp kravmärkt gran

 

Ge bort ett gåvobevis i julklapp

Stötta kampanjen Grann som en gran och Medveten Konsumtions arbete genom att köpa ett gåvobevis. Det är en perfekt julklapp till nära och kära som bryr sig om klimatet. Det finns tre gåvor att välja på; 100 kr, 300 kr och 500 kr. Du får ett digitalt gåvobevis (pdf) som du kan skriva ut själv eller helt enkelt maila till mottagaren.

Gåvobevis