Betygsätt denna kurs/föreläsning

I slutet av oktober stängde Sofia Bonis dörren till Enskede Gamla Musteri för den här säsongen. I drygt två månader har hon tvättat, krossat och pressat flera hundra ton fallna äpplen från närområdet. Mitt bland villorna har hon inrett sitt garage med utrustningen som behövs.

Det är inte svårt men det har varit slitsamt. Samtidigt känns det fantastiskt att få göra något av den frukt som förut bara låg och ruttnade i gräset, säger Sofia med ett leende.

Jag träffar Sofia Bonis en tidig höstmorgon. Frosten droppar från träden som står längs den långa smala gatan i villaområdet. Några få äpplen hänger fortfarande kvar på de nakna grenarna. I garaget är det kallt och vattnet har nästan frusit.

Sofias egen trädgård vimlar av både fruktträd och bärbuskar. Idén till musteriet fick hon när hon inte hann plocka frukten som istället låg kvar och ruttnade. Hon gjorde studiebesök på andra musterier, lärde sig hur man gjorde och investerade i egna maskiner. Sen var det bara att städa bort pulkor och utemöbler från det lilla garaget och dra igång.

Det finns så mycket äpplen att det lätt skulle täcka en heltidsanställd under säsongen, säger Sofia, som på en helgerna hunnit pressa ungefär 500-600 kg. Det blir ungefär 250-300 liter must.

Hon öppnar dörrarna till garaget för att släppa in solen som fortfarande värmer.

Jag vill utveckla, förenkla och förbättra, bland annat genom att kakla väggarna. Sofias engagemang är smittande. Hon pratar om att kanske ordna ett litet kafé i trädgården strax intill garaget.

Det finns inte på världskartan att jag klappar ihop och slår igen. Tvärtom.

Den här dagen pressar hon de sista äpplena för säsongen. Kanske hinner hon också med sina egna som hennes pappa hjälpt till att plocka.

Snälla, du kan väl ta några stycken med dig hem, de är nästan för fina att pressa, säger hon och plockar bland de härligt doftande äpplena.

Utanför garageporten ligger en hög med svarta sopsäckar med avfallet från äpplena. Avfallet hämtas av Stockholm stad och körs till en biogasanläggning.

Våra trädgårdar genererar över 280 000 ton äpplen varje år, men bara en bråkdel tas om hand. De senaste året har flera föreningar uppmanat oss att ta hand om vår fallfrukt till exempel organisationen Äkta Vara med sin kampanj “Rädda fallfrukten”. En facebookgrupp under namnet “Jag vill ha frukt” har också startat där den som vill ha frukt kan lägga ut förfrågningar. Tillsammans med det ökande intresset för våra fruktträd och att fler musterier öppnar kan vi hoppas att trenden här för att stanna.

Jag hoppas att fler väljer att musta sina äpplen. Det finns äpplen så det räcker till oss alla, avslutar Sofia.

Text: Karin Kraft
Foto: Karin Kraft

STÖD OSS
Tags: