Kan man återvinna kläder och textil? Hur konsumerar vi kläder idag? Vad är hållbart mode? Hur ska jag tänka som konsument?
Under Återvinningsfesten arrangeras ett Science café om kläder på Bio Rio.Efter att du har shoppat, sålt dina kläder eller bara minglat runt i Hornstull kan du slå dig ner i Bio Rios salong och få svar på dina frågor om återvinning, konsumtion och hållbart mode.

Söndagen 31 maj, klockan 15-17 med paus då vi bjuder på ekologisk frukt.

Medverkande: Professor Gunnar Henriksson, KTH/Re:necell och forskare från Mistra Future Fashion.
Moderator: Jörgen Krantz.

Evenemanget är gratis, men föranmälan krävs till Helena Johnzon Dahl på senast 30 maj.

Möt professor Gunnar Henriksson, KTH/Re:necell

Gunnar Henriksson är professor i Träkemi på Kungliga Tekniska Högskolan och i massatkenik på Karlstads Universitet och är högst verksam inom re:newcell ABs utveckling. Från början är han biolog,som studerade svampars nedbrytning av biomassa, men har mer och mer glidit över mot att studera uppbyggnaden av trä, särskilt ligninets roll, och industriella processer  som använder trä och annan biomassa. Ett stort intresse är uthållighets och miljöfrågor relaterat till industriell produktion. Textil är ett gammalt intresse från en period då han var verksam i USA. För tillfället är mycket av verksamheten fokuserad på egenskaper och teknisk användning av polysackarider.

Re:newcell AB har utvecklat en unik metod för att återvinna textil fibrer. Processen, som utvecklades på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, möjliggör en miljövänlig och ekonomisk produktion av nya textilier som har producerats av 100% återvunna använda textil fibrer. Genom re:newcells patenterade process kan textil produktionens påverkan på miljön minskas genom att återvinning. Processen kommer även att reducera transport distanser, tillåta större arealer mark att användas för matproduktion samt reducera textil avfall. Den massa som re:newcell producerar är av lika hög kvalitet som den konventionella dissolvingmassan från våra skogar, som det bland annat produceras viskos av.

STÖD OSS
Tags: