Betygsätt denna kurs/föreläsning

Dag två bestod av lera, en fantastisk massa vegmat och självklart en hel del grymma konserter.

Alla artister verkar otroligt stolta över att få spela på Way Out West, har det något med deras miljöengagemang att göra? Ane Brun spelade under dagen, en uttalad miljömedveten artist och som bland annat ingår i No more Lullabies, ett kollektiv för klimatmedvetna musiker. Efter lite efterforskning ser vi att även sångaren i Bon Iver är en miljökämpe, han har bland annat designat ett par veganskor i samarbete med skomärket Keep (https://www.keepcompany.com/page/boniver). First Aid Kit har hjälpt till med att designa en t-shirt för Rädda barnen, som säljs inne på området. Det verkar som att det finns en hel drös med engagemang och vi skulle gärna se att artisterna ville dela med sig om sina tankar. Självklart påverkar festivalens beslut och inställning besökarna, men det inspirerar troligen andra verksamheter mer än besökarna. Brukar inte artister ha en fantastisk inverkan på sina fans? Om Bon Iver hade sagt åt publiken att slänga skräpet i soptunnorna istället för på marken, skulle det göra skillnad?

Vi har redan kommit fram till att sophanteringen måste bli bättre, i flera avseenden, men hur exakt detta skulle gå till vet vi inte. En rolig lösning som vi lånat av Roskildes festival, kan alltid vara att införa pant på skräp och flaskor, något som skulle spara både tid och pengar. Kanske kan returpack sponsra med pantmaskiner? En riktig winwin!

Det kan ibland vara otroligt knepigt att arbeta för något bra, många känner nog igen sig när vi säger att den som arbetar för något gott alltid får försvara sitt engagemang. För vi får inte glömma att om alla gör lite gör det stor skillnad. Som miljömärkt festival hamnar Way out west under lupp, inte minst detta år, med både ris och ros för sitt vegoinitativ. Vi förundras över den negativa stormen av kritik som uppkommit och att en tidning kan gå sångt som att servera gratiskött utanför ingången?! En klassisk kommentar är att vegetarisk mat inte mättar, men vi menar istället att utbudet av mat tycks ha utökats i år, och det finns gott om alternativ att bli mätt på. Det finns helt enkelt väldigt mycket bra saker att säga om denna festival. Vad vi istället borde fundera på är hur andra festivaler kan göra lika bra ifrån sig? Framtiden ser ändå ljus ut, vi kan redan se ett uppsving bland festivaler som lyfter viktiga frågor, om än kanske inte lika stora som Way Out West. 

STÖD OSS
Tags: