Almedalsveckan går nu mot sitt slut, men dagarna gör sig fortfarande påminda i våra tankar och ekot från de frågor som lyfts väcker fortfarande debatt inför ett stundande riksdagsval. Detta har dock inte endast varit politikens mecka utan en mötesplats för de alla som viljat lyfta viktiga samhällsfrågor av alla slag till ytan, ge av sitt engagemang, bjuda in till nytt engagemang samt visa upp sina idéer från sin bästa sida. Allt i ljuset av ett mestadels soligt Visby med vackra solnedgångar.Under veckan har vi på Ekoguiden fått möjlighet att delta på intressanta seminiarium och mingel, varit i samtal med idémakare och opinionsbildare samt självklart få leta och lyfta upp det bästa av Visbys hållbara utbud.

Under måndagen och tisdagen hölls redaktion, där vi trängts med över 20000 andra besökare för att safta ut det bästa Visby har att erbjuda. Det har varit en utmaning att inte förvilla sig i folkmassan eller bland smågatorna upochner. Utöver detta har våra recensenter gjort några utflykter inåt den kohagetäta, kulliga regionen. Vi fyller nu vår Gotlandsguide med en drös fräscha recensioner att ta sig an. Vi har under veckan verkligen fått erfara vikten av att guida turister som lokalbor till det hållbara utbudet, eftersom att det kan vara rätt så krångligt att hitta till verksamheter som vill lite mer. Det bästa Fairtrade-kaffet kan finnas var man minst anar det och den friska josbaren hade både ekologiskt och närproducerat och vem visste att Visby ost var delvis eko?

Men hur var det med Almedalens utbud av gröna, sköna evenamang och i stort engagemanget för hållbarhetsfrågor? Många menade att intresset för frågorna växt. Men 03.00 på natten undrade vi varför inte taxibilarna gjort ett bättre system för att samordna persontransporter och bussen utanför vår dörren slutade gå tidigt på kvällarna. Så det där med hållbart resande var inte huvudfokus hos arrangörernas plattform – Region Gotland. Om än detta har vi erbjudits åka hästsläp, testa elbil, fått se en vespa som endast gå på solel samt sett att region Gotland själva kör CO2-fri bil. Vi skulle dock vilja se att detta intgrerades mer i besöksnäringen. Kanske det speglar klyftan mellan att prata och att utföra samma sak praktiken?

Vi har vi upplevt mycket tydligt engagemang på plats, stort som smått; Fältbiologernas kampanj för att bland annat be feministpartiet (FI) se över sin gröna lista under FI;s antirastistiska aktionsparty. Skjutsgruppens och dess följare har ivrigt samordnat skjutsar och erbjöd 20-minuters fik-up för att berätta om sin verksamhet.

I år arrangerades 3513 gröna Almedalsevenemang. För att få bli grönt (Miljödiplomerat med @m) ska arrangören uppnå ett antal kriterier som du kan läsa mer om här. Miljödiplomeringen är en del av Gotlands mål om att blir ett hållbart ekologiskt samhälle till 2025. Under tidiga seminarier har det serverats kravmärkt kaffe, allt som oftast även fairtrade och Kravmärkta joser. Vi är glada för att kunna avnjuta en ekofrukost på morgonen samtdigt som en lyssnar på politikergrillning! Under minglen har det exempelvis serverats ekologiskt och fairtrademärkt alkoholfritt vin och fler arrangörer har haft lokala samarbeten. Årets schysstaste mingel som arrangerades av Fairtrade bjöd på sallad drån Leva Kungslador och Naturskyddsföreningen samarbetade med Ekolantbrukarna som bjöd på grillspett. Lite synd är att även många arrangemang får pluspoäng för att varken ha förtäring eller marknadsföring istället för att allt fler specialiserade sig på ekologiskt, närproducerad bjudning samt certiferade trycksaker i bästa fall. Att detta i sin tur minskar avfallet är såklart bra. Men vi önskar ändå att soptunnorna varit fler.

Veckan kantades av politikergrillning om deras kunskap om vilja kring konsumentfrågor, fått reda på hur en Miljödiplomering går till, lyssnat till Fältbiologernas samtal om klimatångest, deltagit i #vrålframtid, en heldag arrangerad av Studiefrämjandet för klimatets skull, fått höra iniativtagaren som vill starta ”Sveriges bästa skola”, tagit Gudrun Schyman i hand, lyssnat till Ethel Forberg berätta om sin bok Makt, plast, gift och våra barn och mycket mycket mer. Många intryck och många samtal har det blivit.

Några riktiga höjdpunkter kommer här:

Glassen! Ekologiskt glass med havet som utsikt i ett soligt Visby och Rawfoodglass på Stortorget.

Minglen
 • Innovationsmingel med Hjärna Hjärta Cash där vi fått höra om flera fina initiativ som bygger på både hållbarhet och business.
 • Almedalens schysstaste mingel med Fairtrade och Vision. Här bjöds på alkoholfritt fairtradevin och ekologisk sallad från Leva Kungslador.
 • Naturskyddsföreningens mingel tillsammans med ekolantbrukarna bjöd in till samtal om hur ekokonsumention ökar och varför fler borde bli ekobönder. Vi fick till och med se ett exempel från Coops matkassar där den ekologiska kassens innehåll var billigare än den med konventionella varor!
Sången!
 • Skönsång av Amnestykören.
 • Uppträdanden av diverse artister så som Dj Lebb Zeppelin och poetryslam under Feministiska antirasistiska fest.
 • ”Panta så sjungar jag”-killen med gitarren och pantbyttan.
Ekoreko-maten!

Flera frukostseminarium bjöd på Kravmärkt frukost och mellis och det finns hos endel seminarium och mingel tacksam förtäring av t.ex kravmärkt frukt, sallader och alkholfria drinkar samt ekorekokaffe på bloggplats H12 där vi höll redaktion. Även en och annan faffekossa med fairtradekaffe syntes till.

Aktionerna!

Våra recensenter Lotta och Emma fick även äran att bli miljömärkta av Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen fortsätter även att miljömärka (eller inte miljömärka) våra politiker inför valet. Supermiljöbloggen hade sko-jakt efter alldeleles för stora skor för att lyfta frågan om vårt stora ekologiska fotavtryck och Fossil Free Sweden serverade kol och olja på silverfat till våra politiker. Detta är bara ett fåtal av de mindre och större aktioner som hölls på plats för att väcka liv i viktiga frågor kring den gröna politiken.

Sist men inte minst hade vi på Ekoguiden en intensiv redaktion. Ett gäng färska recensioner till Gotlands Ekoguide som kommer att komma upp här inom kort så håll utkik.

Vad vi skulle önska mer utav nästkommande år: 
 • Fler soptunnor
 • Förbättrad kollektivtrafik och ännu mer samåkning!
 • En tandemcykel.
 • Högre krav på gröna evenemang
 • Mer ekologiskt vin hos “konventionella” arrangörer
 • Ännu bättre sortering runt om på arrangemangen särskilt minglen.
 • Gärna en kaffemugg att bära med sig mellan minglen. Hur många papperskoppar har inte gått åt per dag..

Tack för oss!

Emma Paulsson, Christina Salokas, Lotta Magnander, Ulrika Ehrensvärd, Siv Ödlund & Jenny Lagergren

Tags: