Almedalen – Konsumtionssnack med muf

Niklas Wykman, ordförande i moderata ungdomsförbundet fick vi en pratstund med på vägen till Almedalens scen där statsministern skulle hålla första partiledartalet för det här året på politikerveckan.

Vi startade intervjun med att visa Niklas Medveten Konsumtions nya broschyr – på första sidan står det att man klarar sig utmärkt även om man konsumerar lite mindre,

vad tror du om det Niklas?

Det tror inte jag. Det räcker att konsumera på rätt sätt, exempelvis kan man välja bil med låg energiförbrukning, morötter som är närproducerade och i allmänhet ha ett kritiskt förhållningssätt till sin konsumtion. Minskad konsumtion kan leda till ökad miljöförstöring, då främst i u-länderna.

Vi har siffror på att normalsvensken förbrukar nästan tre jordklot för att leva som vi gör, måste inte konsumtionen minska i industrialiserade världen

Vi måste istället utveckla konsumtionen på “rätt”sätt, med bland annat mindre farliga kemikalier, rätt typ av bränslen till motorer för att ta några exempel.

Hur kan vi då öka andelen miljömärkta köp i livsmedelaffären?

Vi måste bli rikare så att vi kan välja det miljömärkta.

Men vi har blivit rikare med åren, men det kommer att ta flera hundra år innan allt blir miljömärkta köp med den utvecklingstakt som varit hittills?

Vår grundinställning är att folk inte är dumma.

Sedan blir vår intervju tyvärr avbruten, det var dags för Reinfeldts tal.
 

Tags: