alla hjärtans dag har du möjlighet att visa dina nära och kära att de finns i ditt hjärta. Något man knappast kan göra för ofta.Men på alla hjärtans dag har du även möjlighet att visa att ditt hjärta klappar för miljön och för de som lever under sämre förhållanden än de flesta av oss här i Sverige. Blommor är till exempel ett område där det verkligen gäller att tänka till om man ska vara en medveten konsument.

Här kommer några tips på hur du visar din kärlek för din vän/partner, miljön och rättvisa på en och samma gång:

Låt din älskling njuta med gott samvete – rättvisemärkta rosor

När vi köper rosor kan det bidra till nya arbetstillfällen i utvecklingsländer, men alltför ofta är arbetsvillkoren usla och lönerna låga och då försvinner den positiva effekten snabbt. Att välja rättvisemärkta rosor kan då vara ett bra alternativ (här hittar du ställen där du kan köpa dem).

Rättvisemärkt och/eller ekologisk choklad

Numera har många livsmedelsbutiker ett sortiment av rättvisemärkt och/eller ekologisk choklad. Om din närmaste butik inte har tagit in det ännu så kan du hitta andra inköpsställen via vår Ekoguide som än så länge finns för Stockholm och Gotland (sök på Livsmedel, välj område och ange sen Godis som nyckelord).

Sött till din sötaste vän – bikupor från ActionAid

Vill du bidra i ännu högre grad till bra villkor i utvecklingsländer så finns det flera bistånds- och hjälporganisationer som mer än gärna tar emot ditt stöd på olika sätt. Om du ska ge bort något annat än choklad och rosor, så varför inte köpa det genom God Handling, där en del av intäkten alltid går till en valfri välgörenhetsorganisation.

Kanske det lockar att ge bort en bikupa (Action Aid). En present som ger en kvinna möjlighet att starta biodling och därmed en chans att ta sig ur fattigdom.Om du är sent ute kan du beställa ett digitalt gåvokort och skicka med en personlig hälsning.

Recycled lover

På secondhand kan du ofta hitta personliga prylar till en billig peng. Det är samtidigt ett mer miljövänligt alternativ än nytt. I många secondhand butiker går överskottet dessutom till sociala program och bidrar till en positiv samhällsutveckling. På Ekoguiden kan du söka efter butiker på en plats nära dig.

Det finns många fler sätt att fylla sitt och andras hjärtan med lite extra glädje i samband med alla hjärtans dag. Ett utmärkt tillfälle att vara en medveten konsument helt enkelt.

Tags: