STÄDA & TVÄTTA

Hållbara tvätt- och städmetoder är så mycket enklare än vi tror- och billigare! Många av de produkter vi lärt oss är nödvändiga behövs inte alls, och vissa produkter är till och med skadliga för både vår hälsa och miljö. Ett enkelt sätt att minska utsläppen av kemikalier är att dra ner på antalet rengöringsmedel och använda miljömärkta tvättmedel. Starka rengöringsmedel behövs för det mesta inte för att det ska bli rent hemma. Idag finns en hel rörelse online kring hur vi kan rengöra hemmet med några enkla produkter som ättika, citron, salt och bikarbonat. Nedan kommer mer ingående tips för den som vill göra skillnad i sina tvätt- och städmetoder hemma.

Tips för en miljömedveten städning
  • För rengöring av golven, använd endast såpa i vatten, helst en miljömärkt sådan.
  • Köket, badrummet, fönster och övriga ytor kan rengöras med en blandning av 2 dl ättiksprit (12%), 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel. Häll i en återbrukbar sprayflaska och spraya. (obs ej lämpligt på natursten då fläckar kan uppstå!) Detta lämnar ytor blankt rena. För handfat och toalettstol strö först på lite bikarbonat på ytan och spreja. Bikarbonaten löser upp smutsen och lämnar allt skinande rent.
  • Microfibertrasor är bra för dammtorkning, de suger upp fett och damm och man behöver inte använda rengöringsmedel. Dock kan de avge mikroplast. Ett alternativ kan vara lintrasor – lin är ett av de mest hållbara textilierna i världen.
  • Få bort fläckar på kakel och i ugn med bikarbonat. Blanda bikarbonat med vatten tills det har en trög men hanterlig konsistens. Strö över kakel och låt stå i minst 15 min. Använd tex en tandborste för att skrubba.
  • Skrubba och skrapa! Ibland kan det behövas lite muskler för att få bort tuffare fläckar som kalk. Kalk på glas i badrummet tas med fördel bort med samma skrapa som till ugnsluckan. Testa att använda avlagd tandborste eller borste av kokosfiber.
  • För att disktrasan ska hålla längre, koka den i en kastrull med vatten och ett par droppar diskmedel. Det går också fint att tvätta wettex-trasor i diskmaskinen, tillsammans med diskborsten. Ett tips är att alltid skölja ur disktrasan med kallt vatten innan man lägger ner den – varmt vatten i disktrasan gynnar bakterietillväxten i dem.
  • Titta efter aktuella märkningar på vår märkningsguide.
  • Läs om mer giftfria städtips här: Byt ut de starka kemikalierna
Tvätt och mikroplast

Vilka material våra kläder är gjorda av och hur vi tvättar dem påverkar miljön på olika sätt. Syntetiska textilmaterial släpper ut pyttesmå partiklar, så kallad mikroplast, som åker ner i avloppet. Mikroplast hamnar i haven och har hittats i allt från fisk till havssalt, sjögräs och till och med vårt dricksvatten och grönsaker!

Varför behöver vi oroa oss över att mikroplaster hamnar i miljön och i våra kroppar? Forskningen kring mikroplast är fortfarande relativt ny, men de studier som finns pekar bland annat på hur det påverkar vår hälsa. Plast drar nämligen åt sig oljor, och oljor i havet kommer ofta med olika föroreningar och mikro-organismer som är skadliga för människan. Studier har funnit mikroplast i hjärnan hos fiskar, levern och hjärtat hos råttor och i foster hos möss. Forskare tror att mikroplast i människokroppen kan leda till en rad hälsoproblem som bland annat oxidativ stress, DNA-skada och inflammation. I nuläget finns det inget effektivt sätt att filtrera mikrofibrer hos reningsverken, men vi kan förhindra att de hamnar i avloppen!

  • Köp textilier i naturmaterial. Läs vårt inlägg om hållbara textilier.
  • Undvik hudvårdsprodukter, skönhetsprodukter och övriga hygienprodukter som innehåller mikroplast. Kurera har en informativ artikel om hur du kan identifiera vilka produkter som innehåller mikroplast samt en hel lista av hygienprodukter att undvika.
  • När du ska tvätta syntetiska material (som t.ex badkläder) är handtvätt i kallt vatten det bästa sättet att minska mängden mikroplast som hamnar i miljön.
  • Det finns även tvättpåsar som fångar upp en stor del mikroplaster, som till exempel tvättpåsen Guppyfriend. Påsen minskar mängden mikroplast som hamnar i avloppen men stoppar inte all mikroplast.
Tips för en miljömedveten tvättning
  • Vädra dina kläder i första hand (gärna när det är fuktigt ute), innan du bestämmer dig för att stoppa dem i tvättmaskinen. Ofta räcker det!
  • Använd miljömärkt tvättmedel och dosera rätt.
  • Fyll tvättmaskinen ordentligt innan du börjar tvätta.
  • Tvätta i så låga grader som möjligt, tvätten blir oftast ren ändå. Dagens tvättmedel är så pass effektiva att 30 eller till och med 20 grader kan räcka. Varför inte prova en gång?
  • För att få bort tuffa fläckar från vita textilier, koka tyget en stund på spisen med vatten och citron. Häng sedan upp plagget i solen så försvinner fläckar!
  • Undvik sköljmedel då det ofta innehåller miljöfarliga tensider och allergiframkallande parfymer. Ett alternativ är att använda ättika istället (på samma sätt) då ättika tar bort lukter från kläderna och avlägsnar en rad olika skadliga organismer som t.ex mögelsporer.
  • Låt din tvätt lufttorka om du har möjlighet. Det minskar energianvändningen, men sliter framför allt mindre på kläderna.

Titta efter aktuella märkningar på vår märkningsguide.

Sidan uppdaterad 2024.