I trädgården finns stor potential till att gynna vår biologiska mångfald, minska på klimat- och miljöpåverkan. Hur stor eller liten plätt du än har finns det alltid något du kan göra för att vara lite mer hållbar. För din trädgård kan vara mer eller mindre miljövänlig beroende på hur du odlar, vill du odla medvetet så bör du minimera användningen av konstgödsel, bekämpningsmedel och satsa på en helt ekologisk trädgård. För tips och inspiration till en hållbar och ekologisk trädgård kolla gärna in Sara Backmo eller Farbror Grön.
Tips för en medveten Trädgård
- Använd ekologiska frön och plantor.
- Odla ätbara grödor. Genom att producera egen ekologisk mat minskar du användningen av fossila bränslen och minskar belastningen på miljön.
- Vattna inte för ofta, växterna mår bäst av rejäla rotblötor. Använd helst å- eller sjövatten till dina odlingar. Marktäckning med gräs, halm eller löv minskar behovet av vattning.
- Minska risken för växtsjukdomar genom växelbruk.
- Bjud in naturen. Gör det lättare för smådjur och insekter att trivas i trädgården, det bidrar till mångfalden och minskar angreppen från skadedjur. Låt gärna en del av gräsmattan bli äng, plantera blommor som drar bin och fjärilar och sätt gärna upp bon till fåglar, bin och humlor.
- Använd främst handkraft och biologiska bekämpningsmedel, ogräsättika och hett vatten räcker långt, liksom att täcka jorden med markduk.
- Starta en kompost för att få tillgång till näringsrik jord.
- Använd bara naturligt gödsel, som hönsgödsel, nässelvatten eller guldvatten, och undvik konstgödsel.
- Återbruk, plantera dina växter i en gammal burk eller låda som du redan har hemma.
- Lie och handdriven cylinderklippare är de miljövänligaste alternativen. Behöver du en bensindriven välj en 4-taktare med katalysator, helst Svanenmärkt.
- Undvik onödiga eldrivna redskap, handredskap fungerar ofta lika bra.
- Bygg och renovera med miljövänligt virke. Använd obehandlat virke eller behandla med linolja.
- Köp inte trädgårdsmöbler som är gjorda av trä från ohållbart skogsbruk.
- Om du saknar egen trädgård kan du höra med din kommun om att få starta odling i pallkrage eller skaffa en odlingslott. Kanske kan din hyresrätts- eller bostadsrättsförening ordna så att ni kan få odla på gården.
- Samla regnvatten i tunnor eller på andra sätt för att minska vattenförbrukningen.
- Köp svenskodlade växter från lokala handelsträdgårdar.
Sidan uppdaterad 2021.