Den globala medeltemperaturen har för första gången överskridit 1.5 grader, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus. Den globala uppvärmningen anses vara den största anledningen till att vi nu är uppe i dessa siffror, även om El Niño också har en liten del i det. Men vad betyder detta för planeten?

Parisavtalet

Parisavtalet, som skrivits under av i stort sett alla världens länder, innebär att vi ska hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, med målet att hålla temperaturökningen under 1.5 grader.

Enligt SMHI har alla de senaste 10 åren har varit bland de varmaste som uppnåtts, men 2024 var det första året som medeltemperaturen passerade 1.5 grader. De första månaderna med en medeltemperatur som översteg 1.5 grader förekom dock under 2015 och 2016, dels på grund av klimatförändringar orsakade av oss människor, men också på grund av en stark El Niño.

Vad innebär uppvärmningen?

Att vi nu överskridit gränsen på 1.5 grader betyder nödvändigtvis inte att vi misslyckats med att leva upp till Parisavtalet. Det är nämligen inte månatliga eller ens årliga temperaturökningar som avgör om vi överskridit målen eller inte.  Snarare om hur de ser ut över decennier. Detta eftersom naturfenomen som just El Niño/La Niña och vulkanutbrott också kan spela en avgörande roll för hur varmt ett år blir.

Med det sagt är det fortfarande av största vikt att vi fortsätter anstränga oss. Vi måste hålla nere temperaturerna, då detta trots allt är tidiga tecken på att vi är för nära gränsen.

“Det är viktigt att inte fastna i siffrorna här. Världens mål måste helt enkelt vara att begränsa uppvärmningen så mycket det går för att kunna minska de negativa effekterna för såväl människor och samhällen som naturmiljö. Varje tiondels grad spelar stor roll!”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Vad kan vi göra?

Om vi undviker att överskrida 1.5 grader undviker vi samtidigt att väderfenomen som torka, värmeböljor, skogsbränder och översvämningar ökar. Även havscirkulationssystemen, permafrosten och korallreven kan räddas i större utsträckning. Alla kan bidra till att bromsa uppvärmningen – både genom medvetna val i vardagen och genom att ställa krav på företag och politiker.

Det här kan du som individ göra:

  • Ät klimatsmart: Ät mer växtbaserat och minska matsvinnet.
  • Konsumera klokt: Använd och laga det du redan har, låna eller hyr och välj second hand.
  • Spara energi: Stäng av elektronik när du inte använder det.
  • Ställ krav på företag: Efterfråga hållbara produkter och kravställ att få veta hur en vara är producerad.
  • Ställ krav på politikerna: Efterfråga politiska beslut och styrmedel som möjliggör för dig som individ att leva hållbart och med ett lågt klimatavtryck.
Tillsammans gör vi skillnad

Vi konsumenter har makt – när vi efterfrågar hållbara produkter och tjänster, tvingas företag och politiken att agera. Medvetna val bidrar till förändring. Bli medlem hos Medveten Konsumtion och bli en del i förändringen, du med.

STÖD OSS
Tags: