I takt med klimatkrisens utveckling blir det allt viktigare att göra hållbara och etiska val inom ekonomi och investeringar. Genom att styra dina pengar mot hållbara alternativ kan du bidra till en grönare framtid. Här är några steg för att hantera din ekonomi på ett hållbart sätt.

Välj en hållbar bank

Enligt Fair Finance Guide investerar många svenska banker fortfarande i fossilbränslen. För att bidra till en hållbar ekonomi, välj en bank som prioriterar hållbara investeringar. Många banker erbjuder fossilfria fonder som stödjer förnybar energi och miljövänliga projekt. Ta kontakt med din bank och fråga om deras hållbarhetsarbete.

Investera etiskt

När du investerar i aktier eller fonder, välj företag som fokuserar på hållbar utveckling och förnybar energi. Undvik investeringar i fossilbränslen och företag som bidrar till miljöskador. Håll utkik efter ESG-fonder (Environmental, Social, Governance), som investerar i bolag med hög miljöstandard, socialt ansvar och god bolagsstyrning. Kontrollera även om fonderna stödjer FN:s hållbarhetsmål.

Välj en hållbar pensionsfond

Din pension kan ha en stor klimatpåverkan. Många pensionsfonder investerar fortfarande i fossila bränslen, men det finns allt fler fossilfria pensionsalternativ. Genom att välja en hållbar pensionsfond bidrar du till en bättre framtid för kommande generationer.

Välj grönare försäkringar

Även ditt försäkringsbolag kan påverka hållbarheten. Undersök om ditt försäkringsbolag investerar i hållbara projekt och byt till ett bolag som gör det om möjligt.

Lär dig mer om hållbara investeringar

Vill du veta mer om hur du kan göra hållbara och etiska val inom ekonomi? Boka en föreläsning med Tytti Kaasinen från Medveten Konsumtion. Hon ger praktiska tips på hur du kan påverka genom medvetna investeringar och ekonomiska beslut. Boka här!

Passa också på att lyssna på Jakob König i vår podcast Medveten Konsumtion, där vi diskuterar hållbara finanser och investeringar.

STÖD OSS
Tags: