DET ÖVERKORSADE AXET

Det överkorsade axet är en europeisk märkning på livsmedel som är lämpliga för glutenintoleranta. Svenska Celiakiförbundet har tillsammans med 31 andra europeiska celiakiförbund tagit fram en gemensam och tydlig märkning för produkter som redovisar acceptabla nivåer av gluten. Kriterierna för märkningen regleras av det europeiska samlingsorganet  Association Of European Coeliac Societies (AOECS).

Produkter

Livsmedel som t.ex. müsli, glass, skinka och diverse bröd och bakverk.

Kriterier

Gränsen för att få kalla produkter glutenfria är vid 20 milligram gluten per kilo.

Kontroll

Svenska Celiakiförbundet utför licensering men kontrollerad sker av en oberoende part. Kontroll sker minst en gång om året.

Svenska Celiakiförbundet

Uppdaterad juni 2022

Tags:
logo Medveten Konsumtion
Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies så att vi kan ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.