1. Årets julklapp- stormköket
“Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i” är MOTIVERINGEN till årets julklapp 2020.
En utomhusupplevelse tillsammans känns som en coronavänlig gåva som dessutom rimmar väl med att 2021 är Friluftslivets år. Ut och njut tillsammans!
2. Årets medvetna julklapp- reparationen
“Årets Medvetna Julklapp, reparationen, är en gåva som både löser ett problem, förlänger livet på mottagarens ägodelar och kan gynna lokala företag. Klappen kan varieras i oändlighet – från presentkortet hos den lokala skomakaren, elektronikfixaren eller cykelverkstaden till det loppisfyndade sykitet. Eller varför inte erbjuda din egen tid och kunskap i form av hjälp att laga något. En julklapp i tiden, som både ger gamla favoriter nytt liv och förvaltar planetens resurser”, är motiveringen till ÅRETS MEDVETNA JULKLAPP 2020.
Genom att satsa på att laga, hyra, dela och återbruka istället för att bara konsumera nyproducerat kan vi gå från konsumenter till cirkulenter och gynna omställningen till en cirkulär ekonomi. CIRKULENT är ordet och flera cirkulära klapptips följer i listan!
3. Stötta de som inte kan stötta sig själva
Vad kan vara bättre än att hjälpa de som jobbar outtröttligt för de extra utsatta samtidigt som den som redan har allt kan få en humanitär klapp med extra värme. Dessutom kan den här klappen göra extra gott i år då de flesta ideella organisationer har haft ett kämpigare år än på länge. Så ge en knuff för medmänsklighet den här julen med exempelvis:
- En julklapp för psykisk hälsa genom MIND
- Hjälp utsatta barn och barn på flykt genom UNICEF
- Ge bok om psykisk hälsa till någon du bryr dig om, t.ex ALDRIG ENSAM, VI BORDE VARA LYCKLIGA, eller MED MÄNNISKAN
4. Stötta de som stöttar planeten
De flesta större organisationer erbjuder idag olika former av paket där du får ett gåvobevis för din insättning. Varför inte tillägna de som kämpar för en frisk planet årets julgåva? Dessutom kan den här klappen göra extra gott i år då de flesta ideella organisationer har haft ett kämpigare år än på länge.
Några tips är NATURSKYDDSFÖRENINGEN, VÄRLDSNATURFONDEN, NATURARVET – eller varför inte stötta MEDVETEN KONSUMTION med en gåva om du gillar det vi gör?
5. Ge bort ljus
Aldrig har väl mörkret känts så mörkt som den här vintern. Vad passar då bättre än att pigga upp de du håller kärt med att bjussa på lite LJUSTERAPI, eller mer permanent en egen ljusterapilampa? Osäker på vilken som är bäst? Läs bäst-i-test undersökning från KONSUMENTMAGASINET. Vart kan man boka ljusterapi då? Här finns en guide till STOCKHOLM. Finns även i GÖTEBORG, UMEÅ, ÖSTERSUND, m.fl.
6. Något att se fram emot
Vanligtvis brukar det ju vara en hit att ge bort upplevelser att dela med sina favoriter. Det är kanske inte rätt läge just nu. men att ge bort en gemensam aktivitet att se fram emot, hur bra!?
- Var det längesedan ni gjorde något tillsammans? Varför inte ge bort en picknick, ett biobesök, ett konsertbesök, en dag i skogen? En riktigt rolig present som handlar om kvalitetstid och umgänge istället för en pryl.
- Gör egna kuponger och ge bort: tex en massage eller städning (mottagaren får ett litet biljetthäfte med tjänster som hen kan nyttja under året).
- Gör ett eget presentkort på något som du vet att din vän verkligen behöver. Barnpassning, laga middag, låna din bil, en weekend i ditt sommarhus. Här är möjligheterna oändliga och det blir en personlig gåva som verkligen ger istället för att ta.
- Ge ett presentkort på ett hållbart fik, brunch eller matställe som ni kan besöka tillsammans i framtiden.
7. En kurs
En variant på presentkortet – ge bort en digital utbildning! Perfekt i dessa tider, och det finns något för alla. Kanske en klassiker i form av en matlagningskurs, en hobby såsom keramik, odling eller konst, eller en bokcirkel. Eller kanske en variant på årets medvetna julklapp – en kurs i att reparera exempelvis cyklar eller kläder!
Medveten konsumtions tre distanskurser drar igång i mars – “KONSUMTION, MILJÖ & KLIMAT“, “SÅ BLIR DU EN CIRKULENT – FRAMTIDENS HÅLLBARA KONSUMENT!“, och en helt ny om HÅLLBAR MAT. Du kan få ett fint digitalt gåvobevis ända fram till den 23/12 om du MEJLAR OSS.
Här är några fler tips på kurser att ge bort:
- HITTA DIN HÅLLBARA TAKT
- SOLEL – EN DIGITAL KURS FÖR DIG SOM PLANERAR ATT INSTALLERA SOLCELLER
- MÄN I KLIMATKRISEN
8. Ge garderoben en boost
Ge bort din hjälp att aktivera din brors, mammas eller systers garderob (rensa ut det som inte används, hitta nya användningsområden för saker och nya kombinationer av plagg). Eller ge en gåva som samtidigt stöttar cirkulära modeföretag såsom:
- Prenumeration av kläder från HACK YOUR CLOSET
- Digital personal shopper med 100 % handplockad second hand från KINDOF
- Presentkort på begagnade favoriter från SELLPY
… Fler cirkulära företag finns på CIRKULÄRA LISTAN!
9. För kaffeälskaren
Det återanvändbara kaffefiltret passar bra nu med allt hemarbete. Det finns flera varianter och den kreative kan sy ett själv av överblivet tyg. Finns bl.a hos REFO, GRÖNA GLÄNTAN, JORDKLOK och MEDVETNA.
10. Julklappsleken 2.0
Anordna en cirkulär variant av julklappsleken. Det enda kriteriet: klappen får inte vara nyproducerad! En kul kreativ utmaning som passar varje budget. Till exempel kan man ge bort:
- En prenumeration på en delningstjänst, t.ex ljudböcker, barnkläder, kläder
- Ibland vill man kanske ändå ge en liten fysisk sak, men varför köpa nytt när det finns så oerhört mycket bra begagnat.
- Om du ska köpa elektronik till jul så kan du hitta kvalitetsprodukter begagnat. Det finns massor av nästan helt oanvända fynd att hitta.
- Leksaker finns ofta i fint skick och är dessutom dyrt att köpa nytt. På barnloppis finns det verkligen pengar att spara samtidigt som man gör en enorm insats för miljön.
- Barnen är oftast de vi ger mest till. Men behöver de verkligen fler legobitar? Barn idag översvämmas av leksaker och prylar men lider ofta stor brist på kvalitetstid med föräldrar och andra vuxna. Byt ut några fysiska julklappar till sådant ni kan göra tillsammans framöver.
- Skänka vidare något som inte längre används i ditt eget hem (spel, pussel, böcker)
En bonus
Bara för att det här året har varit lite extra snålt så känner vi oss lite extra generösa! Så här är några bonustips för att få ihop den där mysiga julkänslan i år även fast det blir ett väldigt annorlunda firande för många.
- Sätt ihop ett digitalt quiz (t.ex via kahoot) och dela med dina kära som inte finns fysiskt nära. Kanske kan ni hålla en turnering?
- Anordna en digital nostalgitripp med visning av gamla semesterbilder. Garanterat en hit med många skratt!
- Måla dina egna julkort och skicka till de du håller extra kärt (målas de digitalt kan du t.o.m maila ut korten!)
Stort tack till alla engagerade i föreningen Medveten Konsumtion som bidragit med dessa tips – styrelse, kansli och volontärer!