BARN

När familjen väntar tillökning är det lätt att irra bort sig i den uppsjö av mer eller mindre användbara prylar som riktar sig till nyblivna föräldrar och deras bebisar. Här finns det stor risk till överkonsumtion och eftersom barn är särskilt känsliga är det extra viktigt att tänka till och läsa på innan man handlar. Många företag vill tjäna pengar på känslan att vi alltid vill ge det bästa till våra barn. Eftersom ekonomin ofta blir ansträngd när familjen får tillökning lockar företagen gärna med billiga erbjudanden. Håll dig kritisk till dem. Försök ta reda på vad som verkligen är nödvändigt att skaffa, och vad som kan visa sig vara onödigt. Alla barn gillar exempelvis inte napp, att åka barnvagn/sjal/sele eller sova i spjälsäng. Om möjligt, vänta tills du lärt känna ditt barn och prova innan du köper något. Kanske känner du någon med äldre barn som du kan låna grejer av?

Under den här kategorin har vi samlat råd och fakta om en hållbar konsumtion av barnartiklar och vad man ska tänka på i barns hemmamiljö till dig som är eller snart ska bli förälder. Se det som en vägledning och inte som en lista som ska bockas av. Att bli och vara förälder är stundtals omtumlande, så börja med det som känns lättast för dig (och ta hjälp av en partner eller annan närstående).

Generella råd och tips om hemmiljö

Många föräldrar får ett starkt behov av att ”boa in sig” under sin graviditet och påbörjar ofta “projekt barnrum”. Det är ofta mysigt att förbereda sig och göra det så välkomnande som möjligt för den nya familjemedlemmen. Men vad innebär det? Hur ska man tänka när det gäller hemmiljö och medveten konsumtion?

 

Textilier

  • Som med det mesta: Köp helst begagnat. Det är billigare, miljövänligare, och dessutom är begagnade textilier redan tvättade flera gånger om vilket gör att rester av farliga kemikalier försvunnit.
  • Om du köper nytt, välj gärna textilier med ekologisk märkning. Tvätta dem innan användning och välj miljömärkta, oparfymerade tvättmedel. Undvik sköljmedel.
  • Köp madrasskydd som är fritt från PVC.

 

Leksaker

  • När det gäller leksaker, tänk kvalitet framför kvantitet. Dessutom är en 6-månadersbebis lika intresserad av en gammal mjölkförpackning som av en dyr leksak. Det dröjer länge innan barnet har krav på vilka leksaker hen vill ha – ta vara på det och spara en massa pengar på köpet!
  • Om en produkt luktar ”nytt” och/eller starkt kan det bero på kemikalierna den är behandlad med. Vädra då ur ”det nya” tills starka eller kemiska lukter försvinner.
  • Se gärna till att de gosedjur som flyttar in i barnets säng är av naturmaterial, ekologiska eller CE-märkta. Tvätta dem när de är nya.
  • Var medveten om att nya produkter för med sig ”nytt” damm in i huset. Det kan vara flamskyddsmedel i nya soffan, nya stereon eller i den nya mattan på golvet. Fundera över vad du kan köpa begagnat, ärva eller återanvända. Välj med omsorg och samla på dig kunskap – det kommer hjälpa dig långt!
  • Titta efter aktuella märkningar på vår märkningsguide

 

Elektronik

Kemikalieinspektionen avråder från elektronikprodukter i rum där barn sover. Detta för att exempelvis mobiltelefoner, tv-apparater, datorer och annat kan avge små mängder kemiska ämnen i den omgivande luften. Det är ämnen som finns i produkten för att ge den en viss egenskap eller funktion. Det finns exempelvis flamskyddsmedel i tv-apparater för att hindra tv:n från att börja brinna när den används och blir varm. När du använder tv:n kan små mängder flamskyddsmedel lämna den och hamna i den omgivande luften och i dammet. Kemikalieinspektionen nämner just sovrummet eftersom det är en plats där barn spenderar mycket tid, men det är såklart bra att undvika sådana produkter i alla rum i huset där barn tillbringar mycket tid.

 

Renovering

Det är lätt att känna sig lockad att renovera för att förbereda sig inför barnets ankomst. Men färg, byggmaterial och textilier kan ge ifrån sig kemiska ämnen, framför allt när de är nya. Om du behöver renovera, så försök att välja miljömärkta byggnadsmaterial. Välj hellre trägolv före plastgolv. Se över vad som är bäst ur miljö- och hälsosynpunkt vid tapetsering eller målning. Förbered dig genom att kolla upp vilka miljövänliga alternativ som finns när det gäller färger och andra material.

Barn är extra känsliga för farliga kemikalier och det gäller även ofödda barn. Därför är det bra att avstå från att renovera om du är gravid. Det kan också vara bra att vänta några veckor innan en bebis får flytta in i ett nyrenoverat rum, så att de kemiska ämnena hinner vädras ut ordentligt.

 

Köpa nytt

  • När du köper nytt, välj ekologiska hygienprodukter, textilier och leksaker för att undvika onödiga kemikalier.
  • Tvätta alltid nya textilier och andra produkter i den mån det går innan du använder dem.
  • Välj miljömärkta produkter. Då vet du att materialen verkligen är ekologiska och att produktionen har kontrollerats.
  • Läs mer i vår märkningsguide.

 

Kemikalier

Det här med kemikalier är ett väldigt stort och svårt ämne att greppa. Det finns kemikalier i allt, många är ofarliga men flera är också skadliga, även i liten mängd. De allra flesta kemikalier vet man ingenting om ännu eftersom forskningen helt enkelt inte hinner med att testa och säkerställa varje ny kemikalie. Genom relativt enkla medel kan du dock göra stor skillnad för dina barn och för miljön i positiv riktning.

De senaste åren har vi börjat prata mer och mer om hormonstörande kemikalier, en speciell grupp kemikalier som i väldigt liten dos kan ställa till med stora problem eftersom de liknar kroppens egna hormoner och därmed kan störa olika processer i kroppen. Immunförsvaret, nervsystemet och fortplantningssystemet är särskilt känsliga. Små barn är givetvis mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom de växer och utvecklas. De stoppar dessutom fler saker i munnen och de äter och dricker mer i förhållande till sin vikt än vad en vuxen person gör. Enligt Naturskyddsföreningen finns det idag ca 800 kända kemikalier som vi vet eller misstänker är hormonstörande. De finns i allt från leksaker och kläder till elektronik och möbler. De är mjukgörare i plaster, de finns som flamskyddsmedel i elektronik och som rester från bekämpningsmedel i maten. PCB, bisfenol A, ftalater och tungmetaller som bly och kvicksilver är några kända exempel.

Det finns dock flera enkla knep att ta till som förälder för att göra miljön säkrare för sitt barn. Något av det viktigaste att tänka på är barnets exponering för farliga kemikalier och tungmetaller. Farliga kemikalier kan du hitta i väldigt många av de produkter vi använder dagligen, och även i hemmen vi bor i. Det kan finnas i t.ex. färgen på väggarna, i madrassen, i soffan och i rengöringsmedlen vi städar med. Det förekommer också ofta i barnkläder och leksaker.

Några grundläggande tips om farliga kemikalier och tungmetaller
  • Du har som konsument rätt att veta vad det är för kemikalier som finns i det som du funderar på att köpa. Kanske har butikspersonalen ännu inte svaren men genom att vi ställer de viktiga frågorna kommer fler och fler bli uppmärksamma och medvetna om situationen och hur vi kan välja bättre alternativ. Vad är det som gör att barnets overall är vattenavstötande? Hur kommer det sig att duken inte är känslig för fläckar? Finns det kemikalier i mjukisdjuret som gör att det är flamsäkert? Vad är det för plast som nappflaskan består av och hur ser innehållsförteckningen ut i badskummet? Börja med att ställa frågor när du handlar.
  • Låt inte barn suga eller tugga på saker som inte är avsedda för barn.
  • Var extra uppmärksam som gravid eftersom fostret är väldigt utsatt, moderkakan är inte en tillräcklig barriär. Många farliga kemikalier och tungmetaller går också över från mamman till barnet genom bröstmjölken.
  • Välj alltid produkter som är miljömärkta och astma- och allergitestade.
  • Om möjligt, använd elektronik i andra rum än i sovrummet och låt den vara avstängd när den inte används. Elektronik är flamskyddsbehandlad och när elektroniken blir varm kan den avge farliga kemikalier. Kemikalierna samlas i fint damm och kan landa på både huvudkudden och i madrassen vi sover på.
  • Låt aldrig barn leka med eller plocka isär elektronik. De kan innehålla tungmetaller så som bly, kadmium och kvicksilver samt flamskyddsmedel som kan vara farligt för dina barn.
  • I de minsta dammpartiklarna samlas kemikalier och barn som kryper eller leker på golvet är de mest utsatta. Dammsug och våttorka golven någorlunda regelbundet.
  • Vädra gärna!
  • Var försiktig med användningen av plast i ditt hem, framför allt i ditt kök. Plast kan innehålla ftalater som är hormonstörande ämnen. De kan frigöras vid uppvärmning eller från plast som är repig/skadad. Använd med andra ord inte skärbrädor som är repiga. Värm helst bara mikrosäker plast i mikrovågsugnen. Välj hellre tallrikar, muggar och bestick av rostfritt stål, glas eller trä än plast till dina barn vid matbordet. Förvara maten i rostfritt stål, glasburk eller glasbägare istället för i plastbägare. Se upp med plast som är märkt 7 eller bokstäverna PC – de består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A.
  • Läkemedelsverket rekommenderar att barn under 16 år inte ska färga håret alls. Detta för att hårfärg innehåller starka ämnen varav många är dokumenterat allergena.
  • Undvik doftämnen, de kan vara allergiframkallande och många är redan förbjudna.

 

Sidan uppdaterad 2021.

 

Källor

FAIR ACTION Ideell förening som arbetar för rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer.

FORSKNING:SE Nanoplast kan skapa både rubbade individer och system

KEMIKALIER I BARNS VARDAG Viktig information till dig som har eller väntar barn. Granskar och analyserar produkter så de inte innehåller förbjudna ämnen och är en statlig myndighet under Miljödepartementet. Informationen har tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Läkemedelsverket. Kemikalieinspektionen har en bra guide för köp och konsumtion av LEKSAKER

KONSUMENTVERKET Statlig myndighet som arbetar med rättsskydd, produktsäkerhet och information för konsumenten.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN GRÖN GUIDE om barnprodukter. HÄR är även information om plast i barnleksaker.

RAPEX EU’s Informations & Varningssystem. Rapex är ett nätverk där EU-ländernas tillsynsmyndigheter kan varna varandra för farliga varor och därmed skydda konsumenterna.

SCHYSSTA SAKER PÅ ÖNSKELISTAN (2009) En lättläst sammanfattning från Sveriges Konsumenter av två rapporter från Swedwatch respektive Fair Action (fd Fairtrade Center) om villkoren i leksaksindustrin.

SVERIGES KONSUMENTER Ideell paraplyorganisation som bevakar och kämpar för att politiker, näringsliv och myndigheter alltid sätter konsumenternas intressen främst.

SWEDWATCH En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer och har granskat företag i bland annat leksaksbranschen.