Sista veckan är här men än är Sommar med Ekoguiden inte slut. Nu ska ni få följa med Umeå-redaktörerna Sophia och Jenny på deras sommaräventyr. De delar med sig av sina bästa ekoreko-tips och Sophia har även skrivit en krönika om ett hållbart Umeå. 

Lokalt är hållbart

Den här veckan är Umeå som visar det ekologiska utbudet. Förutom att Umeå satsar på att bli miljöhuvudstad finns det många eldsjälar här som investerar både tid och pengar i att lyfta lokala hantverkare och matproducenter. Umeå är studentstaden som aldrig slutar växa och med det kommer både nya idéer och med det mer ansvar för att hålla vår stad levande. Ett hållbart recept är därför att låta både stora som små aktörers ​röster komma till talan.

En stad som växer

För att en växande stad ska kunna få blomstra och inte få växtvärk är det viktigt att bevara sådant som är viktigt för en hållbar framtid och det är det lokala livet. Lokala butiker i Umeå city går dock mot ett tungt öde där internetshopping och stora köpcentrum tagit över allt fler av deras besökare. Inom loppet av ett år så har ett flertal populära butiker stängt igen som en konsekvens av internetshopping och alla ombyggnationer i Umeås centrum. Än om vi går mot ett allt mer digitaliserat samhälle finns det många lokala aktörer som både besökare och umebor stöttar. Vi bör därför inte låta priset styra våra val allt för mycket, utan snarare kvalité och hållbara alternativ och det finns det mycket av i Umeås lokala utbud.

Därför väljer jag lokalt

I Umeå finns det allt från lokal matproduktion till lokalt hantverk och det är det vi kommer att lyfta denna vecka. Det för att det är så jag tycker vi ska titta på framtiden, med positiv energi och till möjligheterna men också med medvetenhet till hur våra val påverkar framtiden. Det handlar inte om att ständigt granska sitt beteende utan snarare skapa en högre medvetenhet vad gäller konsumtion och handlingar. Genom att handla från någon av våra lokala aktörer eller bara besöka dom sprider glädje som vi kan se i bilderna när jag besökte en av våra kolonilotter. Där bjöds jag inte bara på färska grönsaker utan även kunskap om det som hamnar på matbordet.

Lokala stjärnor i Umeå

Det finns en positiv trend av unga såsom gamla som vill köpa kött och grönsaker av lokala aktörer eller också välja en restaurang som serverar ekologiskt. Både lokala leverantörer och restauranger samarbetar och det hoppas jag på att se mer av, på så sätt kan vi säkra mindre transportsträckor men också bra kvalité på maten. Ett exempel är Bondens marknad där lokala producenter säljer grönsaker, fisk, sylt och blommor från och med 12 Aug och varje lördag tre veckor framåt i Umeås centrum. Sen finns det även många producenter strax utanför Umeå där du kan handla lokalt och det är vi glada och tacksamma för. Så tack Umeås lokala aktörer som låter Umeås stad fortsätta blomstra och ger så mycket positiv energi och för att inte tala om god mat och fina hantverk till vår stad.

Tags: