Varje dygn använder vi ungefär 140 liter vatten per person i Sverige. Men det är bara det vatten som vi ser. Vår egentliga konsumtion är betydligt större. Av det vatten som vi använder under en dag är 97 procent osynligt för oss. I Sverige gör vi totalt av med närmare 3 900 liter per person och dag.

1. Ät mer växtbaserat

Generellt ger en växtbaserad kost ett mindre vattenfotavtryck än en kost som innehåller mycket kött, ost och smör, eftersom djurhållning kräver mer vatten än livsmedelsodling. Ett kilo nötkött kräver 15 000 liter vatten. Ett kilo ost kräver ca 5 000 liter vatten. Medan 1 kilo kikärter eller sojabönor endast kräver ca 4 000 liter vatten, 1 kg havre kräver ca 2 000 liter, och 1 kg aubergine kräver 300 liter vatten.

2. Köp mindre engångsplast

Det går åt mer vatten till att producera en engångsvattenflaska i plast än mängden vatten som ryms i flaskan, ca 7 liter. Dessutom går det åt lika mycket vatten att producera nya plastförpackningar som de gjorda av återvunnet material.

3. Ät måttligt av vattenintensiva livsmedel

Var försiktig med mängden avokado, ris, nötter och andra resursintensiva livsmedel som odlas i områden med vattenbrist. Ett kilo mandel kräver uppemot 16 000 liter vatten och odlas i Kalifornien där vattenbristen är akut.

4. Byt ut nyproducerade kläder mot mer second hand

Ett enda par jeans kräver 8 000 liter vatten. Det är över 50 fyllda badkar. Det spelar ingen roll om du väljer ekologisk bomull, det kräver fortfarande lika mycket vatten att odla.

5. Spola mer sällan

I snitt går det åt 8-9 liter vatten varje gång när vi spolar. Använder man en snålspolande toalett får man ner siffran betydligt, till endast 2-4 liter per spolning. Kan man vänta med att spola om man endast kissar så sparar det därför flera liter vatten per dag.

Källor: Water Footprint Network, Sydvatten & Stockholm International Water Institute (SIWI)